Wethouder Björn Lugthart: Kerst vier je samen

/, Wij. in de media, Wij. media berichten homepage/Wethouder Björn Lugthart: Kerst vier je samen

Wethouder Björn Lugthart: Kerst vier je samen

De maand december is een bijzondere maand. Een feestmaand. Een maand van gezelligheid, familie en lekker eten. Vorig jaar rond deze tijd in deze krant zei ik in een interview dat als we het hele jaar de Kerstgedachte zouden vasthouden, het ons allemaal beter zou gaan. Dit ging natuurlijk over de problemen die armoede en eenzaamheid met zich meebrengen in de samenleving van vandaag.

Door sommigen in Rijswijk wordt met gemengde gevoelens naar de feestdagen gekeken. In gezinnen waar armoede is en de cadeaus niet vanzelfsprekend zijn. Of bij diegene die geen familie meer heeft en die Kerst en oudjaarsavond in eenzaamheid doorbrengt. Al die mensen verdienen ook nu wat extra aandacht.

Aandacht geven is niet moeilijk, heb ik het afgelopen jaar ervaren. Veel mensen hebben zich ingezet om die rijkere Rijswijkse samenleving voor elkaar te boksen. Die mensen verdienen alle lof, het is de Rijswijkse samenleving op zijn best. Zonder aanziens des persoons je voor elkaar inzetten. En dat zouden we meer moeten doen, op zoek gaan naar wat ons bindt, in plaats van naar wat ons scheidt.

In de afgelopen jaren zijn wij, ook in Rijswijk, steeds duidelijker gaan benoemen wat de verschillen zijn. Wij zijn mensen in hokjes gaan stoppen, bevolkingsgroepen nadrukkelijker gaan benoemen. En daarmee ben je er een van ons óf ben je er een van hun. Dat is niet het Rijswijk zoals ik dat ken. Rijswijk heeft er altijd om bekend gestaan dat het wij tegen de rest is, bijvoorbeeld bij de annexatie. Het bracht ons tot grote hoogte.
Laten we die gemeenschappelijke waarden weer opnieuw definiëren.

Wij vechten samen voor een sterk Rijswijk, wij werken samen aan die mooie Rijswijkse samenleving, we respecteren elkaar en geven elkaar de ruimte. Wij zijn trotse inwoners, wij wonen in de parel van Zuid-Holland en dat geldt voor een ieder van ons.
Een kaartje is zo geschreven, een bos bloemen of iets lekkers is zo achter de deur gezet, een telefoontje zo gepleegd. Of denk eens aan iemand uitnodigen om samen Kerst samen mee te vieren. Aan menig tafel is best nog plek voor een extra persoon. Ik zou daarom alle Rijswijkers willen uitnodigen de komende weken na te denken over wie in hun directe omgeving deze aandacht nodig zou hebben.

De gemeente riep inwoners en organisaties op om in de kerstperiode een etentje of leuke activiteit met hapjes en drankjes te organiseren. De gedachte achter deze zogenoemde ‘Kerstafette’ is dat alle Rijswijkers rond de kerstdagen de gelegenheid krijgen om samen met anderen te genieten van gezelligheid en lekker eten, vooral zij die anders alleen zouden zijn. Dat heeft dertien initiatieven opgeleverd, variërend van een kerstbingo met hapjes, tot high tea naar een meergangen-kerstdiner.

In navolging van een van die politici, die heel goed de verschillen weten te benoemen, maar eens een Latijnse zegspreuk: ‘Concordia res parvae crescunt’. Dat was de lijfspreuk van de verenigde zeven provinciën in verzet tegen Spanje. Het betekent: ‘Door eendracht komt het kleine tot bloei’. Laten we leren van ons verleden. Door eendracht komt Rijswijk tot bloei!

Ik wens alle inwoners van Rijswijk geweldige Kerstdagen toe en bovenal een gezond 2018!

Bron: Rijswijkse krant

2018-03-31T10:22:43+00:00