Jaap Nieuwmans mag zich de actiefste oudere van Rijswijk noemen. Hij ontving zaterdag de Henny van der Horst-van Roon Award 2017 in de Martinifabriek. Deze prijs is door de nieuwe politieke beweging Wij. Rijswijk bedacht om waardering uit te spreken voor Rijswijkse ouderen die een actieve bijdrage aan Rijswijk leveren. Alle genomineerden ontvingen een medaille en een bos bloemen.

Rijswijkers werden de afgelopen weken uitgedaagd actieve ouderen te nomineren en te stemmen. Meer dan 1500 stemmen werden uitgebracht op de vijftien genomineerden. Cheryl Mauer en Jeffrey Karremans van de jongerentak van Wij. reiken de prijs uit. Jeffrey: “Alle genomineerden zijn winnaars en schoolvoorbeelden van actieve Rijswijkers. De winnaar krijgt net een beetje extra aandacht, maar het zijn stuk voor stuk kanjers!”

Wekelijks actief
Jaap Nieuwmans is inmiddels 95,5 jaar en mag zich volgens de jury de actiefste oudere van Rijswijk noemen. In zijn uitgebreide archief over Oud Rijswijk is de historie van het oude centrum gedetailleerd vastgelegd. Vraag hem iets en er rolt een verhaal uit! Niet voor niets is hij nog wekelijks actief als vrijwilliger bij Archief Beeldbank in het Museum Rijswijk. De familie Nieuwmans was aanwezig bij de uitreiking en is trots op ‘opa Jaap’.

Onschatbare waarde
Wij. Rijswijk vindt het belangrijk dat ouderen actief blijven deelnemen aan de maatschappij. Actieve mensen blijven langer gezond en gelukkig. Deelname aan de samenleving vergroot immers het sociale netwerk. Het zorgt voor een goede gezondheid en verkleint de kans op eenzaamheid. Bovendien is de kennis en levenservaring van ouderen van onschatbare waarde om door te geven aan de volgende generaties.

Schoolvoorbeeld
Wethouder Björn Lugthart en tevens lijsttrekker van Wij. Rijswijk heeft zich in de afgelopen jaren als Wethouder Sociale zaken, Zorg en Volksgezondheid onder andere hard gemaakt voor veel ouderen in Rijswijk. De Henny van der Horst-van Roon Award van zijn nieuwe partij Wij. Rijswijk sluit daarbij aan.
Na de bekendmaking van het 81-jarige raadslid Henny van der Horst- van Roon dat zij stopt als raadslid, heeft de jury besloten de trofee naar haar te vernoemen. “Mevrouw Van der Horst van Roon is een schoolvoorbeeld van een actieve oudere die een waardevolle bijdrage aan de Rijswijkse samenleving kunt levert,” aldus Cheryl Mauer.

Bron: Rijswijkse krant