Het voorstel voor de start van de aanbesteding van het Huis van de Stad is aangenomen. Wij. is blij met deze beslissing. Freek van Bemmelen, raadslid Wij.: “Het oude gemeentehuis staat nu 16 jaar leeg en is daarmee al 16 jaar een belachelijke kostenpost. 16 jaar van wikken, wegen, plannen die niks werden. 16 jaar weggegooid geld en uiteindelijk niks doen. Die besluiteloosheid mag wel eens klaar zijn. Het oude stadhuis transformeert van duur blok aan het been, naar een prachtige plek voor iedereen!”

“Als we dit markante gebouw al zo lang de sloopkogel hebben bespaard, er een goede business case ligt en de betrokken maatschappelijke partijen, zoals Trias, Bibliotheek aan de Vliet en Stichting Welzijn Rijswijk, bovendien erg enthousiast zijn. Dan ziet Wij. Rijswijk op dit moment geen reden om de stekker uit dit project te trekken. De gemeenteraad stemde in 2017 immers al in met de stapsgewijze terugverhuizing en het plan blijft binnen de gestelde kaders.”

De stad vernieuwen zonder te vergeten hoe het vroeger was

“Herinneringen en herkenningspunten maken dat mensen zich in een stad thuis voelen”, vervolgt Van Bemmelen. “We vinden het belangrijk dat het gebouw behouden blijft voor al die Rijswijkers die er warme herinneringen aan hebben. En voor de organisaties die nieuwe kansen zien voor samenwerking en enthousiast zijn om het oude stadhuis weer te gaan gebruiken.”

“Ook leegstand kost de gemeente veel geld, zo’n €600.000 op jaarbasis. Dat betekent dat we inclusief overige kosten voor het beheer en de ontwikkeling van de stadhuislocatie, zoals het project met de torenhoge woontorens -die veel verzet teweegbrachten- al ruim 10 miljoen aan kosten hebben gemaakt. Ook Wij. blijft kritisch op de kosten voor de ontwikkeling van het Huis van de Stad, maar de berekeningen geven aan dat in het huidige stadhuis (Hoogvoorde) blijven op lange termijn veel duurder is. Je investeert toch liever in een koophuis dan in een huurhuis? De uitkomst van de aanbesteding zal aangeven of er daadwerkelijk binnen de gestelde kaders verbouwd kan worden.”

Fotografie: Danny Steehouwer

Meer over Huis van de Stad:

https://www.omroepwest.nl/media/29409/Rijswijk-besluit-over-Huis-van-de-Stad (film interview Björn Lugthart)

Huis van de Stad in ons verkiezingsprogramma: https://www.wijrijswijk.nl/huis-stad-alliantie/

Impressie Huis van de Stad: