Smaakmakers| Björn Lugthart (38), lijsttrekker van de nieuwe partij Wij wil het hele politieke proces op de schop gooien. Plannen beginnen bij inwoners en niet op het stadhuis, is het idee. ,,Meebeslissen vóóraf, niet achteraf.”

Björn Lugthart doet meteen een trendbrekend voorstel voor de opzet van deze pagina: niet in zijn eigen keuken afspreken, maar in die van restaurant De Wits in de Rijswijkse Herenstraat. ,,Dat is een open keuken waar iedereen op de vingers van de koks kan kijken. Een foto daar laat zien dat ook bij mij als wethouder iedereen op mijn vingers kijkt. En net als bij de koks vindt de een goed wat ik doe en de ander niet.” Niet doen? Ook prima! Het was maar een ideetje. Open keuken, symbool voor openheid, transparantie in de politiek. Kwikzilverig als hij is, is dat Lugthart ten voeten uit. Creatief meedenken, zaken toegankelijk maken. Niet zo moeilijk, toch?! Schaterende lach.

Veel Rijswijkers die hij in acht jaar politiek is tegengekomen, kennen hem nog ‘uit de kinderwagen’. Als geboren – ‘Nou ja, dat was in het Diakonessehuis in Voorburg omdat Rijswijk geen ziekenhuis heeft’- en getogen Rijswijker is hij bezig een periode van vier jaar wethouderschap af te sluiten, waarin hij werkweken van 120 uur heeft gemaakt. ,,Er zitten 168 uur in een week. Daarin kan je heel wat doen.” Weer die schaterende lach. Ernstig: ,,Ik wil soms te snel, te veel.”

Eerst vier jaar in de gemeenteraad voor de SP, vervolgens vier jaar in het gemeentebestuur. Hij is in die periode uit de SP gestapt en als partijloze wethouder doorgegaan. Ondertussen heeft Lugthart de basis gelegd voor de nieuwe partij Wij. Omdat hij zich bij geen enkele bestaande partij thuisvoelt. Wij is in alles het tegenovergestelde van een ‘gewone’ lokale – partij, zegt hij.

Initiatiefvoorstellen

,,Wij zijn er honderd procent van overtuigd dat de mensen in de stad het veel beter weten dan de mensen in het stadhuis.” Dat vraagt een heel nieuwe manier van gezamenlijk met die inwoners plannen maken op een eerder moment dan nu het geval is. Voortdurend in gesprek zijn met inwoners, zelf met initiatiefvoorstellen komen, een ambtenarenapparaat dat dienstbaar is aan de ideeën van inwoners.

Voorbeeldje. ,,In de Aletta Jacobsstraat kunnen bewoners kiezen uit twee ontwerpen speeltuin. Maar ik denk dat als je de mensen van tevoren had gevraagd wat ze op die plek wilden hebben er helemaal geen speeltuin uit was gekomen, maar een buurthuiskamer.”

Er zijn geen politici en niet-politici. Politici zijn ver­te­gen­woor­di­gers

Björn Lugthart

Van andere partijen heeft Lugthart al begrepen dat ‘het niet kan’ om inwoners zo intensief vóóraf te betrekken. Vooral omdat die manier van politiek bedrijven te veel tijd gaat kosten. ,,Het begint met willen. Bovendien vraagt deze manier van mensen betrekken niet meer tijd, maar tijd op een ánder moment. Aan de voorkant in plaats van bij de inspraak aan het einde.” Je zal volgens hem zien dat er dan helemaal geen kloof is tussen de inwoners en de politiek. ,,Er zijn geen politici en niet-politici. Politici zijn vertegenwoordigers.”

Eigenlijk zoals hij op z’n tiende een jeugdcompetitie opzette bij tennisvereniging Hofstede. ,,De combinatie van organiseren en het vertegenwoordigen van leeftijdgenoten beviel me toen al.”

Bron: AD Den Haag