De afvalstoffenheffing stijgt met 32%. Daarmee is Rijswijk de grootste stijger in de regio en inmiddels ook de duurste wat betreft de afvalinzameling. “Onnodig”, vindt Wij. Rijswijk. De partij roept al lange tijd om een andere aanpak: afval scheiden kan ons juist geld opleveren!

In 2019 zeiden we het al: ‘elke kilo afval die we op dit moment niet gescheiden inzamelen, moet worden verbrand en dat kost Rijswijk veel geld. Dat zien Rijswijkers terug in hun afvalstoffenheffing.’ “Dit jaar is het ondanks onze herhaaldelijke oproepen wel erg extreem. Wat is er met onze oproepen gedaan?”, aldus Marja Pelzer (Wij.). 

“De grootste kostenstijging zit in de hogere verbrandingsbelasting. Maar waarom de kosten bij ons zoveel meer stijgen dan andere gemeenten in de regio? Dat horen we graag van de verantwoordelijk wethouder.”

Hoogste afvalkosten voor gezinnen in 2021

Rijswijk 504,72 euro (stijging: 32,0 procent)
Wassenaar 439,80 euro (stijging: 9,7 procent)
L’dam-Voorburg 374,40 euro (stijging: 1,9 procent)
Westland 372,12 euro (stijging: 31,7 procent)
Delft 364,62 euro (stijging: 3,1 procent)
Den Haag 360,48 euro (stijging: 21,1 procent)
Zoetermeer 298,14 euro (stijging: 4,8 procent) 

Laat de vervuiler betalen
Als we afval anders inzamelen, kunnen we op kosten besparen. Zo eenvoudig is het. Maar dan moeten de gemeente én Avalex dat wel mogelijk maken. Allereerst met goede infrastructuur. Maak afval scheiden makkelijk! En wie dan toch niet wil: die betaalt maar meer”, vindt Pelzer. “Daarvoor moet je ook echt naar een systeemverandering.”

“Iemand die voor het gemak alles in één bak wil gooien, kan dat gewoon doen”, legt Pelzer uit. “Maar die betaalt er dan wel zelf voor! Wie zijn afval scheidt en minder restafval produceert, betaalt minder. Wel zo eerlijk toch?”

Gemak kost hier geen cent extra
“Vergelijk het maar met de keuze tussen op de fiets stappen als het regent of toch de auto pakken”, vervolgt Pelzer. “Als je kiest voor de auto dan betaal je meer, dat snapt iedereen! Maar stel dat de kosten voor de auto niet door jezelf betaald hoeven te worden, maar door iedereen in je stad? Dan stap je veel sneller in die auto, want het kostenargument valt weg. Hetzelfde gebeurt nu met afval. ‘Met hetzelfde gemak gooi je het in de afvalbak’, kun je hier letterlijk nemen, want het kost je geen cent extra! En daarmee zijn we inmiddels dus wel de duurste in de regio!”