Meerderheid raad vóór verhuizing

It giet oan, zouden de Friesen zeggen. Het gaat gebeuren, zeggen wij in Rijswijk. Na jarenlange discussies is de knoop nu eindelijk doorgehakt. Sinds de raadsvergadering vorige week staat de definitieve komst van het Huis van de Stad niet veel meer in de weg.

RIJSWIJK – Het oude stadhuis aan de Generaal Spoorlaan staat leeg sinds 2003, het jaar waarin de ambtenaren verhuisden naar het Boogaardplein. Het in 1967 gebouwde stadhuis was verouderd en te klein geworden voor de toen ook al snelgroeiende gemeente.

Het markante gebouw kwam dus leeg te staan. In 2005 dreigde even de sloop en zou het pand plaats maken voor twee 100 meter hoge wolkenkrabbers. Tot ontsteltenis van de omwonenden. Door de crisis werd dit nieuwbouwplan Garden of Delights echter afgeblazen. De gemeente zocht verder naar een nieuwe bestemming. Gedacht werd aan de VS ambassade, een hotel, een verzorgingstehuis. En intussen bleef het pand met zijn mooie marmeren hal een geliefde locatie voor de opnames van veel bekende televisieseries.

De filmmakers moeten echter op zoek naar een ander plekje. Het oude stadhuis wordt de komende jaren omgebouwd tot Huis van de Stad. Omdat er anno 2019 minder ambtenaren een eigen werkplek nodig hebben, is er nu ruimte om ook de bibliotheek, Trias, Welzijn Rijswijk in hetzelfde pand te huisvesten. Deze partijen kunnen hiermee hun samenwerking verder intensiveren om zo de inwoners van Rijswijk nog beter van dienst te zijn.

Aannemers worden vanaf nu uitgenodigd hun offertes in te dienen. Begin oktober 2019 moet duidelijk zijn welke bouwer de klus binnen het beschikbare budget mag klaren. De verbouwing gebeurt in twee fasen. In deze eerste fase worden het souterrain en de begane grond aangepakt, inclusief de overkapping van de binnentuin. Ook wordt de volledige buitenkant van het gebouw onder handen genomen en worden de trouwzaal en een horecagelegenheid gerealiseerd. Deze werkzaamheden duren tot december 2020. Kort daarna verhuizen de bieb, Trias en Welzijn naar het Huis van de Stad. De eerste ambtenaren volgen pas in 2022, na afronding van fase twee. Dat laatste heeft ook te maken met het nog lopende huurcontract voor het pand aan het Bogaardplein.

En de Rijswijkse inwoner? Die is nog altijd verdeeld. Je bent voor het Huis van de Stad of je kiest de sloopkogel. De gemeenteraad was afgelopen dinsdag echter glashelder. De raadsleden van VVD en OR bleken nog steeds niet gerust op de financiële gevolgen en stemden tegen de verhuizing. De overige raadsleden stemden, na ook overeenstemming te hebben bereikt over de dreigende parkeerproblematiek, nadrukkelijk vóór. De komst van het Huis van de Stad lijkt hiermee definitief. Tot grote blijdschap van verantwoordelijk wethouder Björn Lugthart: “Dit is een belangrijk moment vooral ook voor de inwoners. Hun Huis van de Stad wordt weer de iconische plek in Rijswijk van weleer.”

Bron: Groot Rijswijk