fbpx

Niet alleen huizen bouwen, maar een samenleving

Met alle voorzieningen die daarvoor nodig zijn

In Rijswijk bouwen we niet alleen huizen, maar een samenleving. “Dat betekent dat als we kiezen voor nieuwbouwwijken, dat daar dan ook voorzieningen bij horen”, aldus Freek van Bemmelen van Wij. Rijswijk. “Voldoende groen in de nabijheid, scholen, winkels en ook sportgelegenheid. De renovatie van sportpark Elsenburg waar de gemeenteraad vanavond over beslist, vinden we daarom een goed idee. Maar we willen meer: een Rijswijk waar het goed wonen, werken en recreëren blijft. Ook als er nog veel meer Rijswijkers bijkomen.

Neem Rijswijk Buiten. Een prachtige duurzame wijk, maar ook een voorbeeld van ongebreidelde nieuwbouwbouwdrang. Wij. heeft er in de zomer brieven bezorgd en gevraagd wat bewoners er belangrijk vinden. “Veelgenoemd is het gebrek aan faciliteiten”, zegt Danny van Dam, fractieadviseur bij Wij. Rijswijk. “Sport is maar één voorbeeld. We hebben nu al een capaciteitsprobleem in de huidige Rijswijkse sportvoorzieningen en er komen nog steeds woningen bij. Naast de renovatie van Elsenburg zou een ballonhal een oplossing kunnen zijn om te zorgen dat Rijswijkse clubs ook in de wintermaanden voldoende ruimte hebben. Ik werk aan een voorstel om dat voor elkaar te krijgen.”

Terug naar Rijswijk Buiten. Een kassenbouwgebied met een rijke historie. “Nu vind ik het niet per definitie slecht dat kassen vervangen zijn door woningen”, zegt Van Bemmelen. “Wel heb ik moeite het verlies van de Rijswijkse identiteit. Hoe zorg je dat alle Rijswijkers zich thuis blijven voelen? Niet alleen de nieuwe, maar ook de oudere die hier al jaren wonen? Daar waar je vroeger je groente haalde, een echt ‘buitengebied’, is verdwenen. Dat herken je nu alleen aan de naam. Oke, en het gebrek aan faciliteiten dan.”

“In Rijswijk wordt nog steeds enorm veel bijgebouwd. De laatste stukjes groen dreigen te worden opgeofferd, zoals Pasgeld. Langzaam snoepen we stukjes van de parken af. De A4 wat breder, wat woningen tegen het Wilhelminapark en straks het Elsenburgerbos. Waar trekken we een grens? Met slimme stadsvernieuwing kunnen er woningen bij, vindt ook Wij. Rijswijk. Maar niet ten koste van mooie stukken groen aan de Vliet en de parken die Rijswijk rijk is.”

“Daarnaast kan je alleen bouwen als je ook zorgt voor goede mobiliteitsoplossingen”, vindt Van Bemmelen. Daar heeft Wij. al vaker op aangedrongen. “De wegen zijn nu al overvol en de luchtkwaliteit dramatisch. Wij. Rijswijk pleit in de breedte voor een leefbare stad. Kunnen sporten en bewegen is dan heel belangrijk, net zoals bijvoorbeeld schone lucht, groen in de wijk, winkels, (openbaar) vervoer en mee kunnen doen in de maatschappij. Als partijen dan al willen bouwen, zorg dan dat je in die nieuwbouwwijken ook goed kunt wonen en dat je je er met trots Rijswijker kunt voelen.”