fbpx

Van Dorpse Rust Naar Drukke Stad: Rijswijkse Groei Roept Weerstand Op

 
Rijswijk, 26-05-2024 – De gemeente Rijswijk ervaart ernstige problemen als gevolg van een explosieve groei die ten koste gaat van de leefbaarheid in de stad. De overbevolking zorgt voor een gebrek aan recreatiemogelijkheden, vastlopend verkeer en een tekort aan huisartsen. Met de huidige groeisnelheid dreigt Rijswijk onbewoonbaar te worden in 2050.
 
Rijswijk staat momenteel op de vierde plaats als groeigemeente in Nederland. Urban Parks en Harbourpark waren de eerste twee van de zestien woningbouwprojecten die dit jaar aan de Rijswijkse gemeenteraad zijn voorgelegd. Deze projecten zullen leiden tot een groei naar 71.355 inwoners. De politieke partij Wij. Rijswijk uit haar bezorgdheid over deze bouwlust, die ten koste gaat van de bereikbaarheid, het groen en de basisvoorzieningen in de stad.
 
Zorgen
“In een wijk moeten kinderen naar school kunnen, moet je naar de huisarts kunnen en moeten er voldoende recreatiemogelijkheden zijn,” zegt Danny van Dam, fractievoorzitter van Wij. Rijswijk. “We zien dat er prioriteit wordt gegeven aan het bouwen van woningen maar dat projecten die onze stad mooier en leefbaarder maken geen prioriteit krijgen. Er is simpelweg te weinig ruimte voor mensen om te recreëren. Dit gaat ten koste van de kwaliteit van leven in Rijswijk.”
Wij. Rijswijk roept de gemeenteraad op om de balans tussen woningbouw en leefbaarheid te heroverwegen. “We moeten voorkomen dat Rijswijk verandert in een overbevolkte stad waar niemand elkaar kent. Het is essentieel dat we nu ingrijpen om te zorgen voor een leefbare en toegankelijke stad, waar voldoende groen en basisvoorzieningen zijn voor iedereen.”