fbpx

Bouwen voor de hele regio, maar Rijswijkers de dupe.

Het is voor Rijswijkers vrijwel onmogelijk een betaalbare huurwoning in hun eigen stad te vinden terwijl Rijswijk wel fors bijdraagt aan het oplossen van de regionale woningnood. Daarmee staat bovendien niet alleen onze begroting onder druk, maar ook de leefbaarheid in de Rijswijkse wijken. Woningbouw gaat logischerwijs vaak ten koste van groen en luchtkwaliteit. Daarnaast lijkt onderhoud van bestaande huurwoningen ondergeschikt aan nieuwbouw, wat tot ongezonde situaties leidt.

“Zuid-Holland zucht onder een tekort aan sociale woningen. In Rijswijk is het percentage met meer dan vijftig procent juist al hoog te noemen. Rijswijk bouwt al geruime tijd voor de hele regio. Toch spreken we met regelmaat starters die geen woning kunnen krijgen en vaak al jaren ingeschreven staan”, aldus Marja Pelzer (Wij.).  “Dat moet anders!”

“Wat we zien is dat de nieuwe Rijswijkse woningen door het regionale verdeelmodel vooral gaan naar woningzoekenden van buiten Rijswijk. Mede daardoor krijgen Rijswijkse starters geen kans en is er amper doorstroom binnen de stad. Voor een regionale woningmarkt is het noodzakelijk dat de regels rondom de verdeling van woningen in deelnemende  gemeenten gelijk zijn, maar ook dat zij evenredig bijdragen aan het op peil brengen van het aantal woningen”, vindt Pelzer. “Dat is nu niet het geval.”

Rijswijk heeft genoeg gebouwd: laat de regio mee-investeren

“De provincie dringt aan op verdichting, maar als Rijswijk hebben we ons aandeel inmiddels wel geleverd”, daarvan is  Pelzer overtuigd.  “Met de huidige bouw van nieuwe woningen in het Bogaard-gebied,  Rijswijk-Buiten en het Havenkwartier halen we het gewenste aantal woningen in de regio makkelijk. Dan mogen andere gemeenten eerst hún aandeel leveren voordat we de leefbaarheid hier nog verder onder druk zetten. Wat Wij. betreft is Rijswijk wel volgebouwd. Het is essentieel dat Rijswijkers in hun vrije tijd nog van groen kunnen genieten, dat de verkeersdrukte niet verder toeneemt en  de luchtkwaliteit niet verder verslechtert. Daarvoor heeft Wij. duidelijke voorwaarden gesteld. Dat wil zeggen: eerst oplossingen om te zorgen dat het verkeer niet verder dichtslibt. Laat de regio maar mee investeren in een tunnel onder de Beatrixlaan voordat we nog meer woningen of torenflats toevoegen.”

Achterstallig onderhoud aanpakken en rem op nieuwbouw

Wat diverse collegepartijen betreft moet eerst de kwaliteit van de Rijswijkse sociale huurwoningen worden verbeterd, daar is ook Wij. van overtuigd. Pelzer: “Wanneer het ‘s winters vriest, kun je in veel huurwoningen de binnenkant van de ramen krabben.  Andere woningen staan door vochtproblematiek vol schimmel. Het is dus van het grootste belang dat er wordt geïnvesteerd in bestaande woningen. Nu staan er er zelfs al geruime tijd woningen leeg, onbewoonbaar, terwijl er een mega-tekort is. Daarover moeten hele duidelijke afspraken worden gemaakt met corporaties.”

Sommige partijen willen helemaal stoppen met sociale woningbouw. Dat is wat Wij. betreft een brug te ver. “Wijken mogen niet te eenzijdig voor de minder draagkrachtigen worden gebouwd of juist alleen voor de beter gesitueerden. Je moet hier kunnen wonen, ongeacht de dikte van je  portemonnee. Maar blijven bouwen omdat er wachtlijsten zijn, is naar onze mening in Rijswijk niet langer de oplossing. De ruimte is te schaars. Op eigen grond kunnen woningcorporaties vernieuwen, maar voor nieuwbouw op gemeentegrond is minder ruimte. Er moeten gerichte keuzes worden gemaakt.

Niet blind maar slim bijbouwen

De oplossing ligt volgens Wij.  in maatwerk per doelgroep zoals het bouwen van woon-zorg-concepten, units voor flex- en noodwonen, studio’s voor starters,  city lofts en 55+ flats met flatcoaches. Ook moeten we dan de doorstroming nu echt een keer op gang brengen door de juiste mensen in de juiste woningen te krijgen. Daarvoor kan het ook het ook helpen om meer voor middeninkomens te bouwen. Daar gaan corporaties aan mee werken, maar dat kan ook door private artijen of door de gemeente zelf.  Daarvoor is meer onderzoek noodzakelijk.”