fbpx

Wijkbudgetten in Rijswijk

Wijkbudgetten zijn bedoeld om ideeën en initiatieven van wijkbewoners financieel te ondersteunen. De gemeente gaat op verzoek van Wij. Rijswijk bekijken of wijkbudgetten ook in Rijswijkse wijken en buurten kunnen worden ingezet . “Dat is goed nieuws”, zegt Danny van Dam.  “Activiteiten in buurten brengt mensen samen en helpt om elkaar te leren kennen”. 

Initiatieven op maat
“Het is mooi als er in Rijswijk één centraal punt is waar inwoners met goede ideeën voor de wijk of buurt terecht kunnen” zegt Coby van Velzen. Coby organiseert samen met flatbewoners vaak activiteiten rondom de Titus Brandsmaflat zoals barbecues en gezellige middagen. Door de bewoners is ook de aanleg van een buitensportpark en twee jeu de boules banen gerealiseerd. “Het is mogelijk om zaken in Rijswijk te regelen, maar het is een enorme zoektocht om de juiste persoon te spreken. Eén meldpunt hiervoor zou fantastisch zijn zodat inwoners met initiatieven voor de buurt direct weten waar ze terecht kunnen!” aldus Coby. 

“Iedere wijk is anders en dat vraagt om andere activiteiten. De activiteiten variëren van de organisatie van een spelletjesmiddag, de aanleg van een speeltuin tot de aanleg van een moestuin voor de buurt”, aldus van Dam. 

Succes in in andere gemeenten
Wijkbudgetten worden in gemeenten succesvol toegepast. In Schiedam bijvoorbeeld werd het door onder andere de wijkbudgetten mogelijk om een pumptrack, een kruising tussen een BMX-baan en een skatepark te maken. Jongeren kregen daarvoor financiering vanuit het wijkbudget.  “Wijkbudgetten worden gebruikt worden om kleine en grotere initiatieven financieel te ondersteunen” zegt van Dam. “Wat nodig is, is een goed plan. Hier kan de gemeente bij helpen. 

Onderzoek
In de gemeenteraadsvergadering van 5 juli diende Wij. Rijswijk een motie in voor onderzoek naar de toepasbaarheid van wijkbudgetten in Rijswijk. De motie werd overgenomen door het stadsbestuur en wordt meegenomen in het nieuwe plan over participatie in Rijswijk. “We hebben de afgelopen vier jaar participatie op de kaart gezet in Rijswijk en zien daarvan de positieve invloed op de stad. Met wijkbudgetten zetten we de volgende stap” zegt Danny van Dam.