fbpx

Rijswijks groen vol drugsafval en bierblikken “Actie voor er meer ongelukken gebeuren!”

“In de Rijswijkse parken gaat het chronisch mis”, vindt Freek van Bemmelen (Wij. Rijswijk). “Echt overal ligt zwerfvuil. En een vervuilde omgeving trekt nog meer zwerfafval aan. Waarom staat er niet bij ieder bankje een vuilnisbak? Waar is de handhaving? Komt hier ooit wel eens een opruimploeg? Maar vooral: neemt de gemeente eerdere incidenten wel serieus?” 

“In mei las ik vol verbazing het enigszins slappe statement van de gemeente over een incident met een injectienaald in het Julianapark. Een peuter prikte zich aan de naald en moest aan zware medicatie om een eventuele HIV-besmetting tegen te gaan. De gemeente zei geschrokken te zijn en actie te ondernemen door de locatie de komende periode vaker door handhavers te laten bezoeken. Een goed begin, maar er zijn veel meer parken met drugsafval.” 

Dweilen met de kraan open

“Voor welwillende Rijswijkers die het vuil opruimen – ik zie ze gelukkig steeds meer – is het dweilen met de kraan open. Neem het Rijswijkse Bos. Bij vrijwel elk bakje vind je sigarettenfilters (daar zit ook plastic in), wietzakjes, buisjes van de coffeeshop, glas en heel veel stukken aluminiumfolie (gebruikt voor het verhitten van harddrugs). Je breekt hier ook je nek over lachgaspatronen en bierblikken. Plastic en ander afval vind je ook ver buiten de paden en in het water. ”

“Het is absoluut geen visitekaartje voor onze ‘groene’ gemeente”, vindt Van Bemmelen. “Het huidige college praat wel groen, maar acties blijven achter. Zeker na een ernstig incident zou je verwachten dat alle parken beter worden opgeruimd. Voor de veiligheid én voor het milieu. Dat laatste zou eigenlijk al belangrijk genoeg moeten zijn, maar aangezien er hier kinderen met hun ouders wandelen en soms groepen van de kinderopvang is de prioriteit extra groot. De kans dat er in het Rijswijkse Bos soft- of harddrugs achterblijft, is enorm. Er is in onze stad amper plek waar kinderen nog in de natuur kunnen spelen. Ruimte voor drugsgebruik lijkt er in onze parken echter voldoende.” 

“Een ander voorbeeld van ‘een gevalletje prioriteiten verkeerd’”, zoals Van Bemmelen dat noemt, “is dat handhavers in Rijswijk laatst nog optraden tegen iemand die een windlichtje weghaalde bij het grofvuil. Tegen de mensen die afval in de parken achterlaten, wordt niets gedaan. Het is hoog tijd dat dat verandert.”

Zorg voor faciliteiten, ga in gesprek en handhaaf waar nodig

“Weet de gemeente eigenlijk wel wat hier in het bos gebeurt?”, vraagt Van Bemmelen zich af. “Wie overlastgevers zijn? Wie hier drugs gebruikt en de zooi laat slingeren, met alle risico’s van dien?”

“Een ‘afvalbakkenplan’ komt er steeds maar niet. Begin dan maar met bij elk bankje een bak te plaatsen”, oppert Van Bemmelen. “In het Wilhelminapark zijn er, na jaren aandringen van Wij., eindelijk meer bakken te vinden. Dan moet je deze ook nog tijdig legen.”

“Maar dan ben je er nog niet. We hebben het hier over een mentaliteitsprobleem. Want zelfs naast de bakken liggen bergen vuil. We willen graag een dorps en groen karakter houden, maar we hebben te maken met grootstedelijke problematiek. Daar moet je tegen optreden.”

“Wij. Rijswijk vraagt de gemeente daarom om meer toezicht in de parken en om opruimploegen. Zorg dat je weet wie zich in de parken bevinden en wat daar gebeurt. Daar ligt een belangrijke rol voor de handhaving. Ga in gesprek, breng overlastgevers in kaart én pak problematiek vervolgens gericht aan. Graag voordat er ook hier ongelukken gebeuren!”