fbpx

Groen licht voor verdere realisatie Huis van de Stad

foto: Remie Kranendonk| REEM

De bouw van het Huis van de Stad – het voormalige stadhuis aan de Generaal Spoorlaan – gaat de volgende fase in. De gemeenteraad heeft dinsdagavond een investeringsbudget van € 13,755 miljoen beschikbaar gesteld voor de tweede en laatste fase van de bouw.

Wethouder Björn Lugthart: “Deze week is een belangrijke stap gezet. We kunnen verder met de realisatie van het Huis van de Stad. Er is de afgelopen periode enorm veel werk verzet om te komen waar we nu zijn. Ik ben heel trots dat het nu eindelijk zo ver is! Nog even en dan gaan de deuren open van het Huis van de Stad. De plek die weer een herkenningspunt van Rijswijk wordt, hét ontmoetingscentrum van de stad, het kloppend hart van Rijswijk. Een plek waar iedere inwoner en bezoeker zich thuis voelt. De plek ook waar veel Rijswijkers dierbare herinneringen aan hebben en waar binnenkort weer de eerste huwelijken voltrokken zullen worden.”

Publieke functie

De gemeente realiseert op de locatie van het oude stadhuis aan de Generaal Spoorlaan het Huis van de Stad. Het Huis van de Stad krijgt weer een publieke functie. Op deze locatie komt de gemeentelijke organisatie terug en daarnaast zullen Trias, de Bibliotheek aan de Vliet en Stichting Welzijn Rijswijk er gehuisvest worden. Ook kan er straks weer getrouwd worden en komt er een horecavoorziening.

Eerste bouwfase bijna gereed

De bouwwerkzaamheden worden in twee fases uitgevoerd. Eind 2019 zijn de bouwwerkzaamheden voor de eerste fase gestart. De oorspronkelijk planning was om de verbouwing in maart 2021 gereed te hebben. De werkzaamheden liepen echter vertraging op door de vondst van asbest en de benodigde sanering. Door de uitloop in de tijd moest er met de bouwwerkzaamheden ook rekening gehouden worden met het broedseizoen van de slechtvalken in de toren naast het stadhuis. Hierdoor ontstond een uitloop naar eind maart 2022. Inmiddels is de eerste fase zo goed als afgerond. Daarbij zijn het souterrain, de begane grond en de buitenkant van het gebouw verbouwd. Ook is er een overkapping over de binnentuin geplaatst en is de trouwzaal op de begane grond gereed gemaakt. Trias, Bibliotheek aan de Vliet en Welzijn Rijswijk nemen na voltooiing van de werkzaamheden hun intrek in het Huis van de Stad. Dit is naar verwachting rond de zomer 2022. Dan zullen de deuren feestelijk heropend worden.

Start tweede bouwfase

Deze week heeft de gemeenteraad een investeringsbudget van € 13,755 miljoen beschikbaar gesteld voor de realisatie van de tweede en laatste fase van de verbouwing. In deze fase worden de etages verbouwd en gereed gemaakt voor de gemeentelijke organisatie. Met het beschikbaar stellen van het budget kan de gemeente nu beginnen met het gunningstraject, waarbij een aannemingscombinatie zal worden aangesteld om de ontwerp- en bouwwerkzaamheden uit te voeren. Naar verwachting zal de opdracht begin november van dit jaar verleend kunnen worden.  Vervolgens zal gestart worden met de ontwerpwerkzaamheden en de bouwwerkzaamheden. Deze starten volgens de huidige planning in maart 2022 en zullen naar verwachting in april 2023 zijn afgerond.