fbpx

Happy Fit na zeven jaar de spil in de gezondheid van de Rijswijkers

Bij de komst van Erik Scherder naar de Rijswijkse Schouwburg zou je niet snel aan Happy Fit denken. Maar het college van neuro-psycholoog en hoogleraar past naadloos in de vele activiteiten van de organisatie die gezonde leefstijl en algemeen welbevinden als doelstellingen heeft.

Door Klaas-Jan Droppert

Scherder komt op 15 december langs om te praten over de relatie tussen gezond leven en de werking van het brein. Er zijn (afhankelijk van mogelijk aangescherpte coronarichtlijnen) nog kaarten beschikbaar en te bestellen via www.happyfitrijswijk.nl. De toegang bedraagt vijf euro. ,,Het past precies in waar we voor staan”, zegt projectmanager Mike van der Kraan. ,,Een mooi verlengstuk tussen onze doelstellingen en de wetenschap.”

Happy Fit werd in 2014 door wethouder Björn Lugthart opgestart. Er moest iets gedaan worden aan de gezondheid en het welzijn van de Rijswijkers. Die waren namelijk alarmerend. ,,Ouderen dronken hier veel meer dan in de rest van Haaglanden en er werd door jongeren meer gerookt dan elders in de regio”, zegt Lugthart. ,,Daar wilden we iets aan doen. Maar dan niet opgelegd vanuit het stadhuis, maar juist door samenwerking van de mensen in de stad. Te denken valt aan huisartsen, fysiotherapeuten, de GGD en personal trainers.”

De doelstelling is om aandacht te vragen voor een gezonde leefstijl en het algemeen welbevinden van alle Rijswijkers van 0 tot 100 jaar. Dat wordt op verschillende manieren gedaan. Van der Kraan: ,,Wij bieden activiteiten gericht op de Happy Fit thema’s: voldoende bewegen, gezonde voeding en welbevinden aan, we organiseren Happy Fit weken waarbij we op basisscholen, kinderdagverblijven én in de wijken extra aandacht voor bewegen vragen, workshops over gezond eten houden en sessies over het welzijn, zoals het probleem van pesten, doen. Maar we sluiten ook aan bij landelijke acties zoals IkPas, die je bewust maakt van alcoholgebruik en Stoptober om te stimuleren met roken te stoppen.”

Platform

Maar Happy Fit gaat veel verder en het is voor alle groepen in de samenleving. Van valpreventie voor ouderen tot sportdagen voor gehandicapten en voetbal voor autisten.

Lugthart: ,,Uiteindelijk moet Happy Fit het platform worden, waar iedereen terecht kan als ze op zoek zijn naar een sportactiviteit of een specialist. Dankzij Happy Fit is er een netwerk ontstaan, waardoor huisartsen de fysiotherapeuten kennen en zij op hun beurt weer de personal trainers. Happy Fit is een beetje de intermediair.”

Want eenmaal ergens aan beginnen, betekent voor veel mensen ook ermee doorgaan. Van der Kraan: ,,Mensen hebben vaak een stimulans nodig, zetten bepaalde stappen niet uit zichzelf. Ieder kwartaal hebben we daarom een activiteitenaanbod. Dan kunnen Rijswijkers kosteloos kennismaken met een sport. Wat je vaak ziet, is dat veel mensen na dat kwartaal er gewoon mee doorgaan. Of ze stromen door naar een sportvereniging. Die stimulans hebben veel mensen dus nodig.”

Inmiddels zijn de gezondheidscijfers een stuk beter dan toen Happy Fit begon. Maar er ligt een gevaar op de loer. Nu  ‘geestelijke vader’ Lugthart in januari burgemeester van Pijnacker-Nootdorp wordt, is er misschien wel een kans dat Happy Fit niet wordt doorgezet. Van der Kraan gaat daar niet van uit. ,,Dat verwacht ik niet. We hebben laten zien dat het werkt en op dit moment werken we samen met de gemeente aan de verdere doorontwikkeling van Happy Fit.”

Bron: Groot Rijswijk