fbpx

Hengelsportvereniging Rijswijk als een vis in het water

Wij. Rijswijk is continu in gesprek met inwoners en verenigingen en hoort graag hoe het gaat. Irene Jansen en Marinka Koornneef gingen langs bij het bestuur van Hengelsportvereniging Club te Werve, die het gelukt is om de blauwalgen in de Rijswijkse Put onder controle te krijgen. De bestuursleden zijn supertrots en de gebruikers van het water blij.

In het verleden is tevergeefs geprobeerd de blauwalg te bestrijden. Nu is het de bestuursleden Marcel Wubben en Erik Korner gelukt om de blauwalg terug te dringen. “Ik vind dit zo’n mooi voorbeeld hoe de kracht van het verenigingsleven iets moois teweeg kan brengen” zegt Irene Jansen van Wij. Rijswijk.

Vissterfte
De Put is al decennia lang het buitenzwembad van Rijswijk. Naast het recreatief zwemmen huisvest hier de Rijswijkse zwemvereniging en Hengelsportvereniging Club te Werve. Ruim twee jaar geleden is het het bestuur van de vereniging gestart om het meer gezond te krijgen. Vanwege de slechter wordende gezondheid van het water was er regelmatig vissterfte, blauwalg en kon er vaak niet gezwommen worden. Voor het bestuur de hoogste tijd voor actie en in nauwe samenwerking met het Hoogheemraadschap Delfland en Arcadis is een plan gemaakt om de blauwalgen onder controle te krijgen.

Samenwerking
“De afgelopen jaren werd er vaak blauwalg geconstateerd wat voor onveilig zwemwater zorgt,” zegt Korner, bestuurslid van Hengelsportvereniging Club te Werve . “Daar hebben wij iets aan willen doen.” Na twee jaar lijken voorvechters Wubben en Korner geslaagd! “Dat de blauwalg kan groeien heeft te maken met verschillende oorzaken waaronder veel slib op de bodem en een hoog fosfaatgehalte. De Put had te maken met vrijwel stilstaand water waardoor algen explosief hard groeien en zuurstof niet bij de bodem kan komen. “We hebben een beluchtingssysteem op meerdere plekken op de bodem aangelegd waardoor de blauwalg minder kans heeft te groeien doordat het water in beweging is.

In samenwerking met het Hoogheemraadschap van Delfland en Arcadis is het meer nu een testlocatie voor een proef om fosfaten uit het water te filteren. Dit project genaamd “Fatman” loopt tot 2022 en ondersteunt het beluchtingssysteem.

Inmiddels wordt er in de Put weer volop gezwommen en heeft er geen vissterfte plaatsgevonden vertelt Erik Korner trots. “Bezoekers zijn erg blij dat het buitenbad gebruikt wordt. Onze vereniging zal kennis delen met andere meren die met dezelfde problemen kampen.”

Sponsoren gezocht
Om de ingrepen te bekostigen is financiële hulp meer dan welkom. Hiermee kan het onderhoud worden gepleegd en kunnen visuitzettingen worden voortgezet. Rijswijkers kunnen een vis aanschaffen, deze vis kun je dan een naam geven.