fbpx

Huis van de Stad: icoon behouden!

of sloop en niets meer dan een lege portemonnee?

Donderdag 15 oktober sprak de gemeenteraad over de voortgang van het Huis van de Stad. De raad werd bijgepraat over het aangetroffen asbest en de slechtvalken in de stadhuistoren. Wij. is groot voorstander van het Huis van de Stad, maar niet tegen elke prijs. Het asbestprobleem moest dan ook tot de bodem worden uitgezocht voordat de renovatie verder kan. Als de gemeenteraad ermee instemt, kan het iconische gebouw behouden blijven. De nieuwe opleveringsdatum zou eind januari 2022 zijn.

Allereerst rijst de vraag over de gezondheid van medewerkers in het stadhuis en later de inwoners van Ad Hoc. Gezondheid gaat voor Wij. boven geld. Door een eerdere sanering is asbest door het gebouw verspreid. Uit metingen blijkt gelukkig geen verhoogde grenswaarde.

Kosten
Door het extra asbest kost het Huis van de Stad in de slechtste raming bijna zeven miljoen extra. Overigens zou het asbest ook bij sloop verwijderd moeten worden. Deze extra kosten maken we dus altijd. De kosten om het project te stoppen bedragen circa 13,5 miljoen. Dan heb je niets meer dan een lege portemonnee.

Bovendien heeft ook de jarenlange leegstand de gemeente Rijswijk 600.000 euro per jaar gekost, gedurende 17 jaar. Inclusief overige kosten gaat het om minstens 10 tot 15 miljoen door een beslissing over het pand steeds maar uit te stellen.

De onderste steen boven
Wij. Rijswijk is van mening dat de wethouder een goed besluit heeft genomen door een 99% controle te laten uitvoeren. Alleen door alle risico’s in beeld te hebben, kan goed beoordeeld worden of het project, met extra kosten, nog binnen de ‘business case’ blijft.

Essentieel is dat de totale kosten van het huis van de stad lager zijn dan de kosten voor huisvesting van de gemeente, Trias, Welzijn Rijswijk en de bibliotheek. Deze partijen nemen hun intrek in het Huis van de Stad.

Huis van de Stad blijft goedkoper
Terugverhuizen naar het Huis van de Stad is ook met de extra asbestkosten nog steeds vele malen goedkoper dan blijven in het huidige stadhuis. Veel inwoners hebben daarnaast warme herinneringen bij het oude stadhuis en willen het graag behouden. Wij. Rijswijk vindt het belangrijk dat inwoners zich thuis (blijven) voelen in hun stad en dat een markant gebouw als het stadhuis blijft bestaan.

De muziekschool, bibliotheek en welzijn willen bovendien graag verhuizen. Het Huis van de Stad wordt een prachtig pand waar weer veel mensen gebruik van maken na 17 jaar dure leegstand. Wat Wij. betreft maken we dat mogelijk, want dit is wat Rijswijk verdient!