fbpx

Niet meer wachten voor het rode stoplicht

Als het aan Danny van Dam van Wij. Rijswijk ligt wachten we niet meer voor het rode stoplicht.

De hoeveelheid autoverkeer is tijdens de coronamaatregelen beduidend lager. Dat biedt kansen voor een groene golf op de Rijswijkse fiets- en voetpaden. Volgens van Dam van Wij. Rijswijk zou wachten voor een rood stoplicht in Rijswijk verleden tijd moeten zijn. Wij. Rijswijk verzoekt de gemeente verkeerslichten per direct anders af te stellen zodat fietsers en voetgangers vaker groen krijgen. Volgens van Dam heeft dat verschillende voordelen.

Eindeloos en onnodig wachten voor het rode stoplicht is een grote ergernis van fietsers. Nu staan fietsers bijvoorbeeld bij het oversteken van de Prinses Beatrixlaan of het Eisenhowerplein twee keer geruime tijd stil voor het rode stoplicht. De wachttijden zijn daarnaast ook lang.

Van Dam denkt dat het fietsers ook stimuleert om minder vaak door rood te fietsen. Wellicht kan daarmee ook het  aantal ongelukken worden verminderd. Een groene golf voor fietsers en voetgangers zorgt in coronatijd dat mensen niet te dicht op elkaar staan bij het stoplicht. Fietsers en voetgangers die de drukke Rijswijse straten moeten oversteken, groen geven om te voorkomen dat er groepen ontstaan bij rode verkeerslichten, zal het risico op besmetting met Covid-19 verkleinen. Hiernaast vraagt Wij. voor voetdruknop zodat fietsers en voetgangers niet met hun handen de verkeerslicht knop hoeven aan te raken. In Zoetermeer worden 65 van deze voetdruknoppen aangelegd en dit zou als het aan van Dam ligt in Rijswijk ook.

Fietsen is uitstekend voor lichaam én geest. Het is goed voor de spieren en longen en helpt tegen lichamelijke ongemakken en gebreken. Omdat fietsen een laagdrempelige manier van bewegen is, is het geschikt voor de meeste mensen. In Rijswijk lekker doorfietsen, zonder stoppen, wellicht stappen daarmee veel meer rijswijkers op de fiets!