fbpx

Vergroot Kansen voor Starters

Een Rijswijkse starter die een koopwoning zoekt heeft slechts kans op 3% van de koopwoningen. “Je moet bijna twee keer modaal verdienen om een hypotheek te kunnen krijgen zodat je een realistisch bod kunt uitbrengen” zegt Danny van Dam. “In buurgemeenten worden inwoners financieel geholpen met verschillende regelingen. Dat moeten we in Rijswijk ook doen!”

 

Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn) helpt met een aanvullende hypotheek. Die overbrugt het verschil tussen de eerste hypotheek en de kosten van een huis. Een uitstekende regeling voor starters. “Het maakt dat starters in Den Haag, Delft en 248 andere gemeenten wel een huis kunnen kopen. “Rijswijk is een van de weinige gemeenten die niet gebruik maakt van deze regeling” zegt Van Dam. “Waarom helpen wij onze Rijswijkse starters niet? Een gemiste kans! Juist zij hebben hulp hard nodig.” 

 

In Rijswijk is de woningdruk één van de hoogste in Nederland
Van Dam: “Voor 100 huizen hebben we in Rijswijk 145 geïnteresseerde woningzoekenden. Dat is in vergelijking met andere Nederlandse gemeenten erg hoog. De starter kan niet opbieden tegen de bestaande concurrentie. Hierdoor blijven deze starters langer thuiswonen, betrekken ze een dure huurwoning of vertrekken ze naar andere gemeenten.  Die krapte op de markt, gecombineerd met stijgende huizenprijzen, een lastige hypotheekverstrekking, niet evenredig stijgende salarissen en het duurder wordende leven zijn redenen waarom starters bijna niet aan een woning komen.” 

 

Sluit aan bij het stimuleringsfonds en onderzoek een starterslening
Waarom is Rijswijk nog niet aangesloten bij het Stimuleringsfond? Daarover stelt de fractie van Wij. Rijswijk vragen aan de Raad. Ook kijkt de fractie naar mogelijkheden om een starterslening te introduceren voor Rijswijkse starters.