fbpx

Elk kind speelt mee!

Spelen is van levensbelang voor alle kinderen. Als kinderen de kans krijgen, spelen ze altijd en overal. En vooral: samen met andere kinderen. Voor kinderen met een beperking is samen spelen niet altijd vanzelfsprekend. Negen van de tien speelplekken zijn voor hen niet toegankelijk. Daar moet volgens Danny van Dam van Wij. Rijswijk verandering in komen. Wij. Rijswijk zal daarom tijdens de begrotingsbehandeling van de gemeenteraad op dinsdag 3 november een voorstel indienen: “Elk kind speelt mee!”

Uit recent onderzoek blijkt dat het van groot belang is dat kinderen met een beperking van jongs af aan meedoen. Dat begint in een speeltuin waar alle kinderen samen komen om te spelen, te ontdekken en contact te hebben met leeftijdsgenootjes.

Kinderen die niet samen kunnen spelen worden geremd in hun ontwikkeling, hebben weinig tot geen vriendjes in de buurt, ervaren dat ze er niet bij horen en voelen zich eenzaam. Deze negatieve ervaringen dragen zij de rest van hun leven met zich mee.

Geen van de Rijswijkse speeltuinen is geschikt voor kinderen met een beperking

Dat stelt Marinka Koornneef, moeder van Davey (11) met een meervoudige beperking. “De speeltuinen die zogenaamd ‘inclusief’ zijn, dat zijn speeltuinen die  rolstoeltoegankelijk zijn.  Dat betekent slechts dat kinderen er met hun rolstoel kunnen komen. Maar meedoen is echt iets anders.  Rolstoeltoegankelijke speeltoestellen zijn er bijvoorbeeld niet.

Kinderen in een rolstoel staan dus langs de kant. Dat moet en kan ook anders. Ook voor iets oudere kinderen met een verstandelijke beperking zijn er geen aangepaste toestellen. Kinderen die niet goed kunnen zien of horen moeten gestimuleerd worden tot ontwikkelen, zij hebben meer auditieve en visuele elementen nodig om tot spelen te komen.”

Met het voorstel wil Wij. Rijswijk  dat er in 2021 in samenspraak met de ouders van kinderen  met een beperking,  tenminste één inclusieve speeltuin wordt gerealiseerd in de gemeente Rijswijk. Een speeltuin waar echt alle kinderen, ongeachte beperking, samen kunnen spelen.  Een speeltuin waarin kinderen met en zonder handicap spelen en genieten. “Volgens mij hoeft dat niet eens zo duur te zijn. Ik hoop dat dit plan op steun van de collega’s in de gemeenteraad kan rekenen”,  aldus Danny van Dam.