fbpx

Wel of geen hondenlosloopgebied?

De gemeente Rijswijk stelt een nieuwe indeling van losloop- en verbodsgebieden voor honden in de Landgoederenzone, het Wilhelminapark en in de nieuwbouwwijken Eikelenburg en RijswijkBuiten voor. Dat kan rekenen op voor- en tegenstanders in Rijswijk.

Er wordt een nieuwe hondenkaart opgesteld. Daarop is te zien waar honden los mogen lopen, waar ze aangelijnd moeten zijn en waar ze niet mogen komen. “De meningen over dit onderwerp zijn verdeeld, zegt Danny van Dam van Wij. Rijswijk.

De afgelopen weken heeft van Dam talloze gesprekken gevoerd met voor- en tegenstanders. “Tegenstanders willen vooral veilige en rustgevende gebieden voor kinderen en recreatie. Voorstanders willen ruimte om honden te laten spelen en vinden vooral de landgoederenzone een centrale plek voor hun trouwe viervoeters.”

Logica ontbreekt
Wat bij veel mensen ergernis oproept is de logica van de gemeente, die lijkt te ontbreken. Het argument voor een aanlijnplicht vanwege de zogenaamde ecologische zone, terwijl er al van oudsher honden los liepen, gaat veel hondenbezitters te ver.”

Jon Hageman, hondenbezitter: ”Ik loop al sinds ik in Rijswijk woon met de hond in park Overvoorde. Dat moet volgens de gemeente Rijswijk nu veranderen vanwege de ecologische zone. Ik vind dat de gemeente met betere argumenten moet komen. Zo niet laat het park dan zoals het was.”

Sociale media
Ook op sociale media is er veel discussie. Voor- en tegenstanders steken hun mening niet onder stoelen of banken. Er is zelfs een petitie gestart om het loslopen van honden in Park Overvoorde te behouden.

Gemeente vraagt om mening
Het betreft een voorstel en dit is hét moment om de gemeente Rijswijk suggesties mee te geven. Tot 24 augustus is er de mogelijkheid om de gemeente van advies te voorzien. Het plan is namelijk nog niet definitief. Ingediende ideeën en suggesties worden gewogen voorzien van een reactie.

Van Dam: “ik roep iedereen op die suggesties heeft om die te e-mailen, zodat die mening wordt meegewogen bij het opstellen van de (definitieve) nieuwe hondenkaart.” Wijzigingen voor de hondenkaart kunnen per e-mail worden gestuurd naar: stadhuis@rijswijk.nl met als onderwerp: ‘zienswijze hondenkaart’. In de tekst geef je aan om welk gebied het gaat en wat jouw advies of voorstel is aan de gemeente met daarbij natuurlijk de reden(en).

Hondenkaart raadplegen
De hondenkaart is hier te raadplegen!