fbpx

Flitskasten op acht locaties in Rijswijk

Controle van 24 uur op verkeershufters

Marieke van Essen

Rijswijk gaat flitspalen plaatsen tegen hardnekkige wegmisbruikers. De drastische maatregel wordt genomen, omdat periodieke lasercontroles bestuurders niet genoeg afschrikken.

,,Op sommige plekken in Rijswijk wordt zodanig hard gereden of zelfs rood licht genegeerd, dat een controle van 24 uur per dag gewenst is”, zegt verkeerswethouder Björn Lugthart.
Rijswijk lijkt steeds vaker op het circuit van Zandvoort. Nadat eerder bij een straatrace op de Generaal Spoorlaan een 62-jarige fietser uit Rijswijk werd doodgereden, ging het afgelopen juli gruwelijk mis op de Schaapweg. Bij een aanrijding met een 34-jarige automobilist uit Den Haag kwam een 32-jarige scooterrijdster om het leven.

,,Veel inwoners zijn het asociale rijgedrag op de Rijswijkse wegen meer dan zat. Zo kan het niet langer. Er moet wat gebeuren. Niet alleen de gemeente, maar ook de politie en het Openbaar Ministerie zijn het daar mee eens”, aldus de wethouder. ,,Daarom trekken we samen op en treffen we voorbereidingen om flitskasten te plaatsen”.

De flitspalen komen te staan langs acht wegen, waar volgens de wethouder ‘stelselmatig sprake is van huftergedrag, zoals te hard rijden en door rood rijden’. ,,We pakken nu door. Genoeg is genoeg”, zegt hij.

Tegelijkertijd gaat de gemeente onverminderd door met intensieve snelheidscontroles. Ook doen twee politiestudenten aan de hand van laseracties onderzoek naar de snelheid van het Rijswijkse verkeer en de effecten hiervan.

Uit eerder metingen op onder andere de Prinses Beatrixlaan en Schaapweg blijkt dat de snelheidslimiet van 50 km/u hier flink wordt overschreden: zo’n 85 procent van de weggebruikers rijdt gemiddeld 12 km te hard.

Uit metingen naar de maximumsnelheid blijkt zelfs dat er op de Beatrixlaan met een snelheid tussen de 130 km/u en de 140 km/u is gereden. Dit gebeurt volgens de verkeerswethouder ’s avonds laat, ‘wanneer het rustig is op de weg’. De boetes kunnen flink oplopen: van 250 euro voor het door rood rijden tot een boete van 346 euro als de maximumsnelheid met dertig km/u wordt overschreden.

Het plaatsen van flitspalen in Rijswijk is in een stroomversnelling geraakt, nadat wethouder Lugthart eerder dit jaar in deze krant zijn beklag deed over de lastige aanvraagprocedure bij het Openbaar Ministerie. ,,Naar aanleiding hiervan heeft het OM mij gebeld en ik heb er alle vertrouwen in dat de flitspalen er nu ook snel gaan komen”.

Bron: Telegraaf 15 september W22