fbpx

Rijswijkse Sportraad neemt tijdens congres afscheid van wethouder Lugthart

De Rijswijkse Sportraad heeft woensdag tijdens het derde Sportcongres in het complex Stervoorde, afscheid genomen van de Rijswijkse sportwethouder Björn Lugthart. Deze is onlangs voorgedragen als nieuwe burgemeester van buurgemeente Pijnacker-Nootdorp. Voorzitter Bas Contant van de Sportraad zei in zijn dankwoord richting Lugthart vanaf dag één fantastisch met hem te hebben samengewerkt. Lugthart op zijn beurt, strooide met complimenten richting de Sportraad in het algemeen en voorzitter Contant in het bijzonder. Contant zei ‘verbijsterd’ te zijn van de complimenten die de vertrekkende wethouder richting Sportraad, een adviescollege dat zich, in samenwerking met de gemeente, hard maakt voor sport en bewegen in Rijswijk, uitdeelde. Lugthart beloofde nog een ‘warme overdracht’ door zijn opvolger, waardoor een vruchtbare samenwerking met de gemeente gewaarborgd blijft.

Samenwerking
Het congres werd behalve door vertegenwoordigers van Rijswijkse sportverenigingen en van lokale politieke partijen, ook bezocht door vertegenwoordigers van de sportraden uit de naburige gemeenten Pijnacker-Nootdorp en Delft. Met de Rijswijkse Sportraad gaan deze naburige sportraden binnenkort rond de tafel zitten om te kijken in hoeverre enige vorm van samenwerking op gebied van sport en bewegen tot de mogelijkheden behoort.

Auti-voetbal
Grote waardering van de aanwezigen was er voor het initiatief van voetbalclub Celeritas om te starten met het project ‘auti-voetbal’, voor jonge autisten. Ook Lugthart mengde zich in de complimenten richting initiatiefnemers. “Het gaat om een groep jongeren die dreigen tussen het wal en het schip te vallen. Ze zijn te goed voor het G-team en net niet goed genoeg voor een regulier team” aldus de vertrekkend wethouder die onlangs nog een middag op het Sportpark Prinses Irene aanwezig was bij een “auti”- activiteit.

Covid-19
Bij de navraag onder de vertegenwoordigers van sportverenigingen in de zaal bleek de afgelopen rampzalige Covid-19 periode bij de clubs tot weinig of geen leegloop te hebben geleid. Lugthart zag ook nog een lichtpuntje in deze ook voor de sport moeilijke periode. “Het was mooi om te zien hoe de clubs tijdens Covid-19 toch dichter bij elkaar kwamen. Omdat de binnensportverenigingen niet van hun complex gebruik konden maken werden ze door de buitensportverenigingen uitgenodigd om bij hun op het veld te komen trainen. Kom naar ons toe, zeiden ze, en dat was mooi om te zien” aldus Lugthart.

Nieuw bloed
Contant, voorzitter van het eerste uur van de in 2019 opgerichte Sportraad, liet verder weten open te staan voor ‘nieuw bloed’ in zijn momenteel uit negen actieve leden bestaande raad. “Deze periode heeft veel energie gekost, wij zijn toe aan nieuw bloed, er zitten nu nog teveel ‘grijze duiven’ in de raad, daarvoor in de plaats mogen best wel wat jongeren terugkomen’ aldus Contant, zelf zestiger. Hij riep Rijswijkers, die een passende bijdrage aan het thema ‘sport & bewegen’ kunnen geven, met of zonder bestuurlijke ervaring, op zich bij de raad te melden.

Op de door twee leden van de jeugdafdeling van de Sportraad in een nieuw jasje gestoken website kunnen in sport en bewegen geïnteresseerde Rijswijkers zich alvast oriënteren op hun toekomstige functie als lid.

Bron: Lokaalonlinenieuws door: Peter Petit