fbpx

AZC Rijswijk gaat uiterlijk 31 mei 2022 dicht

Het AZC Rijswijk krijgt de tijd tot eind maart 2022 om af te bouwen. Wat Wij. Rijswijk betreft slaapt er geen kind op een stoel in een sporthal vanwege het falend nationaal beleid voor het huisvesten van vluchtelingen en statushouders.

Dit is een heftig besluit waar we onterecht toe worden gedwongen zegt Jeffrey Karremans van Wij. Rijswijk. “Voor ons is afspraak, afspraak. We hebben 5 jaar geleden duidelijke afspraken gemaakt. Zowel met Rijswijkse inwoners als met het COA. Tegen de stroom in hebben we in Rijswijk in 2016  gezorgd dat we voor maximaal 5 jaar, maximaal 500 asielzoekers onderdak zouden bieden. 

Karremans: “Op het moment dat het COA in september, vanwege de crisis in Afghanistan, besloot het AZC niet af te bouwen en daarmee op contractbreuk afstevende, is de gemeente niet geïnformeerd. Door de actie van het COA is het vertrouwen in hen ernstig geschaad. Met het COA zullen stevige gesprekken gevoerd moeten worden. Maar het kan niet zo zijn dat daardoor kinderen die nu in het Rijswijkse AZC verblijven in een sporthal op een stoel moeten slapen.”

Het onvermogen van het COA om voldoende reguliere opvanglocaties te organiseren en uitgeprocedeerde asielzoekers uit te plaatsen is betreurenswaardig. Met de verantwoordelijkheid die Rijswijk genomen heeft om de afgelopen jaren kinderen en volwassenen tijdelijk een dak boven het hoofd te bieden is het teleurstellend dat het COA zo met Rijswijk om gaat. Maar dat neemt niet weg dat je daarvan kinderen niet de dupe kunt laten zijn.

Per 31 mei 2022 zal het AZC definitief de deuren sluiten.  Door staatssecretaris Ankie Broekers-Knol is aan wethouder van de Laar toegezegd dat als het AZC langer open blijft dat er dan geen beroep meer op Rijswijk wordt gedaan met betrekking tot het AZC of andere opvang. Het terrein is deels gereserveerd voor het bouwen van een spoorbrug over de verbrede A4. De start van dit project is onzeker maar Rijkswaterstaat geeft nu aan vanaf 2024 van het terrein gebruik te willen maken. Ook is de locatie als optie gereserveerd voor de vestiging van een regionale tramremise, maar eerst wordt een locatie onderzocht die meer opportuun wordt bevonden en in de gemeente Den Haag is gelegen.