fbpx

Extra ondersteuning voor maatschappelijke schade coronacrisis

Een noodpakket moet de psychologische en maatschappelijke schade van de corona crisis opvangen. Met dat geld moet vooral de toegenomen eenzaamheid onder ouderen en jongeren in Rijswijk aangepakt worden.

“We moeten echt wat doen voor kwetsbare groepen; jongeren konden niet naar school, ouderen zijn eenzamer dan ooit.” stelt Karremans van Wij. Rijswijk. “Experts waarschuwen al langer voor de diepe sporen die de corona crisis trekken. Jongeren hebben last van de lockdown maatregelen. Doordat er geen  school was en het advies was om zoveel als mogelijk thuis te blijven neemt de kans  op klachten als depressie en eenzaamheid, toe” .

Wij. Rijswijk vraagt aandacht voor intensivering van eenzaamheidsbestrijding. Gelukkig is er in Rijswijk jaarlijks 450.000 euro extra beschikbaar voor welzijn. Karremans: “dat geld moeten we inzetten om mensen die door toedoen van de corona pandemie zijn vereenzaamd, te helpen om weer een sociaal netwerk op te bouwen. Zorgen dat Rijswijkers elkaar makkelijk kunnen ontmoeten”. 

In 2016 gaf 43% van de volwassen aan dat zij zich eenzaam voelen. “Tijdens de corona maatregelen is de groep mensen die zich eenzaam voelen gestegen. Dit gaat om zowel jongeren als ouderen.”. “Wij.Rijswijk vindt het belangrijk dat iedereen in Rijswijk mee kan doen. Of je nu arm of rijk bent, een beperking hebt of de taal niet spreekt. Niemand moet worden buitengesloten!”

Volgens opinieonderzoek voelt bijna 7 op de 10 jongeren zich geregeld eenzaam, een op de drie studenten beoordeelt het leven nu met een onvoldoende.

Veelvuldig wordt ik aangesproken door Rijswijkers die mij vertellen dat er grote behoefte is aan ontmoetingsruimtes. Ook hoor ik vaak dat welzijnsaanbod dat wij in Rijswijk hebben niet bij iedereen bekend is, dat moet dus duidelijker worden gemaakt.