Actief Oud is Goud Awards 2020

Op wie stem jij?

Welke Rijswijkse ‘oudere’ (65+) is het meest actief in de samenleving en wint de Actief Oud is Goud Award? Vanwege de coronacrisis ziet het programma er dit jaar anders uit dan voorgaande jaren, maar ook dit jaar staan de actief maatschappelijk betrokken ouderen in Rijswijk centraal.

Er zijn zes genomineerden die kans maken op de felbegeerde titel ‘Meest actieve oudere van Rijswijk’. Daarbij horen een award en cheque van 100 euro. Stemmen op de kanshebbers kan t/m 31 december hieronder. Klik hiernaast op de genomineerde van jouw keuze om jouw stem uit te brengen!

Hieronder tref je de motivatie van de genomineerden.

 

Cheryl en Danny bezochten de genomineerden:

Interviews met de genomineerden:

Stemmen:

Meer over de genomineerden lees je hier:

Andre Baggerman

Over Andre

André is een bekende in de ‘Titus Brandsma’ flat en is erg actief. Zo was hij betrokken bij het opzetten van de ontmoetingsruimte en helpt bij alle evenementen in de flat. Buren kunnen te allen tijde een beroep op hem doen voor reparaties aan elektrische apparaten of problemen met de computer.  Medebewoners omschrijven André dan ook als een geweldig mens en hebben hem dan ook voor de ‘Actief Oud is Goud’-award genomineerd!

Naast een betrokken bewoner van de ‘Titus Brandsma’ flat, is hij ook zeer actief in verschillende vrijwillige functies. Zo vangt hij bij het Reinier De Graaf ziekenhuis bezoekers op om ze de weg te wijzen of om ze een kopje koffie aan te bieden bij slecht nieuws. “Bezoekers zijn meer dan alleen een patiëntennummer en verdienen ook aandacht op menselijk niveau. Het is fijn om daar iets in te kunnen betekenen” – Aldus André Baggerman.

Linda de Reede

Over Linda

Linda is al jaren actief op allerlei manieren in verschillende functies in de samenleving. De rode draad in haar leven is het helpen van anderen. Zo is zij medeoprichter van het  ‘Parkinson café’: Een laagdrempelig ontmoetingsplek voor mensen met de ziekte van Parkinson(isme) en voor hun partners, familieleden, mantelzorgers en zorgverleners. Zelf is Linda ook mantelzorger voor haar man.

Daarnaast zette zij in haar appartementencomplex een whatsapp-groep op die de veiligheid vergroot en bijdraagt aan onderlinge vriendschappen. Linda vindt het fijn en erg leuk om mensen met elkaar te verbinden.

Rinus Verheul

Over Rinus

Rinus verveelt zich nooit en is ontzettend actief. Zo verricht hij fulltime vrijwilligerswerk in het huis van Florence (Steenvoorde) op de dementie afdeling. Hij doet daar allerlei klusjes en repareert kleine gebreken, maar vrolijkt ook de bewoners op door o.a. met ze te wandelen. Juist in corona-tijd beseft Rinus dat hij zijn steentje bij wil dragen en gaat hij vijf dagen per week in beschermende kleding aan het werk. Rinus Verheul: “Dat sommige bewoners de volgende dag mijn naam nog weten, dat is voor mij het mooiste geschenk”.

Rob de Mooij

Over Rob

Rob is ontzettend actief in het wooncomplex ‘De Sfinx’. Hij werd 12 jaar geleden lid van de technische commissie en houdt zich voornamelijk bezig met het onderhoud en verduurzamen van de gemeenschappelijke ruimtes. Hij staat daarbij altijd klaar voor de bewoners bij calamiteiten in hun huis en houdt een oogje in het zeil bij ziektes.

Zijn omgeving heeft vooral bewondering voor de zwaardere klussen die hij graag aanpakt! Zo is het zemen van de glazen daken in het wooncomplex voor hem een fluitje van een cent en pakt hij graag de liften in bij verhuizingen om beschadigingen te voorkomen.

Rob staat voor iedereen klaar, heeft een luisterend oor en zit boordevol met handige tips.

Wim Dammers

Over Wim

Wim is al ruim 15 jaar de motor van de ‘Historische Vereniging Rijswijk’ en is erg gepassioneerd in de activiteiten die hij voor de vereniging doet. Zo gaat hij elke maand op zoek naar interessante sprekers en organiseert hij de bijbehorende lezingen. Hij leidt de sprekers dan ook met veel enthousiasme in en bedankt ze graag met bijzondere cadeaus.

Rond deze tijd van het jaar (december 2020), is hij vooral druk bezig met het verslag van het jaarboek van deze vereniging. Wim heeft deze namelijk geschreven en overhandigd dit exemplaar persoonlijk aan alle leden die het overigens met veel liefde van hem aannemen. Hij wordt zeer gewaardeerd door alle betrokken van de vereniging en dat is ook de reden dat hij voor deze award genomineerd is.

Thea Smit

Over Thea

Thea is sportliefhebber en zet zich al jaren belangeloos actief in voor de rolstoelhockey in Rijswijk. Zo coachte ze diverse teams naar hun kampioenschap en is ze onderdeel van de Rijswijkse sportraad. De raad streeft naar een betere samenwerking tussen de gemeente en sportaanbieders maar ook tussen de sportaanbieders onderling. Thea is niet alleen in Rijswijk actief in de sport maar help ook regionaal, nationaal en internationaal sportteams naar topprestaties.

Naast de sport helpt Thea bij Welzijn Rijswijk in de respijtzorg, een vorm van vervangende mantelzorg. Thea helpt als vrijwilliger mee om mantelzorgers een adempauze te geven door (tijdelijk) de mantelzorg over te nemen.

Ook wandelt en zwemt Thea regelmatig met de bewoners van Florence Steenvoorde zodat deze ook aan hun beweging toekomen. Thea zet zich al tientallen jaren in voor verschillende Rijswijkse groeperingen waaronder de ouderen, sporters, en gehandicapten. Over haar werkzaamheden in de gehandicaptensport schreef ze een boek over haar ervaring met gehandicaptensport in Rijswijk en omgeving. Hiermee wil ze haar kennis overdragen aan andere vrijwilligers.