Afvalchaos in Ministerbuurt: geschiedenis herhaalt zich

Opnieuw wordt het straatbeeld overspoeld door geweigerde afvalcontainers die bewoners van de Ministerbuurt op straat hebben gedumpt. Volgens Wij. Rijswijk is deze situatie een direct gevolg van onvrede over het nieuwe afvalbeleid, en had dit probleem voorkomen kunnen worden. De partij waarschuwde eerder al dat het nieuwe beleid tot chaos zou leiden door niet te luisteren naar signalen uit de stad.

Mogelijk hogere afvalstoffenheffing. 

 

De Ministerbuurt was de eerste wijk waar het nieuwe afvalsysteem afgelopen week is uitgerold. Inmiddels is 35% van het totaal aantal uitgedeelde geweigerd. Wethouder Mark Wit, verantwoordelijk voor het uitvoeren van het nieuwe afvalbeleid, geeft aan dat extra kosten die gemaakt worden door weigering van containers verhaald worden door het afvalstoffenheffing te verhogen. “Dat een alarmerend signaal,” zegt  Anthony Zoghbi, raadslid van Wij. Rijswijk. 

 

Vervolg uitrol containers

De uitgifte van nieuwe containers vervolgd de komende weken in andere wijken. “We maken ons zorgen over het gevolg en houden het nauwlettend in de gaten,” zegt Zoghbi. Het raadslid stelde vragen over het vervolg van de uitrol van het beleid. Wethouder Wit gaf aan dat het positief was dat ruim 65% van de inwoners van de ministerbuurt de container wel in ontvangst nam. 

 

Lessen niet geleerd

De problemen in de Ministerbuurt doen sterk denken aan de situatie van anderhalf jaar geleden, toen er ophef ontstond over de invoering van extra kliko’s zonder overleg met bewoners. Destijds bleek slechte communicatie een van de grootste pijnpunten. “Communicatie is niet alleen informeren; het betekent ook luisteren naar inwoners,” geeft Anthony Zoghbi, raadslid van Wij. Rijswijk aan. “Hier is de gemeente wederom niet in geslaagd en we zien het resultaat in de straten van de Ministerbuurt.” 

 

Kritiek op beleid

Wij. Rijswijk merkt op dat door het nieuwe afvalbeleid inwoners opgezadeld worden met hogere kosten maar met minder comfort. “Dat is een gekke ontwikkeling aangezien we een van de duurste gemeente zijn als het gaat om de afvalstoffenheffingen,” zegt Zoghbi. “Door het nieuwe afvalbeleid gaan we niet alleen meer betalen, maar het zorgt er ook voor dat de afvalscheiding en -inzameling omslachtiger is geworden,” Aldus Zoghbi. “We snappen daarmee de frustratie van inwoners. Echter is het dumpen van de afvalbakken niet de juiste oplossing.”

 

De frustratie en kritiek komt niet alleen uit wijken waar containers worden geplaatst zoals in de Ministerbuurt. Inwoners in wijken zoals Rijswijkbuiten, die tot voor kort hun afval keurig scheidden in hun eigen PMD-containers, zijn door het nieuwe afvalbeleid veroordeeld tot de ondergrondse containers. “Rijswijkers voelen onbegrip, waarom de bak perse weg? Het staat haaks op de duurzame manier waarop ze hun afval hebben gescheiden de afgelopen jaren.” 

 

Woordvoerder Anthony Zoghbi geeft aan dat het belangrijk is dat de gemeente de situatie in de Ministerbuurt serieus neemt en in overleg met bewoners naar een passende oplossing zoekt. “Het is van belang dat eerdere ervaringen worden meegenomen bij de invoering van nieuw beleid. Een goed functionerend afvalbeleid vraagt om afstemming met inwoners en een werkbare oplossing voor iedereen.” De politieke partij heeft van wethouder Mark Wit de toezegging gekregen dat er gesprekken zullen plaatsvinden. Zoghbi benadrukt dat hij de voortgang van het nieuwe beleid nauwlettend zal volgen.