fbpx

Wanneer komt halte Treubstraat terug?

In Rijswijk zijn dienstregelingen van de tram en bus aangepast vanwege corona maatregelen van de vervoersbedrijven. “De afgelopen tijd is Wij. Rijswijk veelvuldig door Rijswijkers gevraagd hoe lang het nog gaat duren voordat het OV weer zal rijden zoals we dat in Rijswijk gewend zijn” aldus raadslid Tinus Kaffa. Niet zonder reden want voor veel Rijswijkers die minder goed te been zijn valt het nu niet mee van a naar b te komen.

Treubstraat
Vanaf zondag 9 januari stopte de tram bij de Treubstraat niet meer. Door de pandemie maken minder mensen gebruik van het openbaar vervoer. Hierdoor geeft de vervoersmaatschappij MRDH aan te moeten bezuinigen. Eén van de maatregelen is het efficiënter maken van de dienstregelingen door haltes zoals de Treubstraat te verwijderen omwille van tijdsefficiëntie. “De behaalde tijdswinst door niet meer bij de Treubstraat te stoppen is nog geen halve minuut. Een halve minuut weegt niet op tegen het lange lopen wat veelal ouderen en mensen die slecht ter been zijn, veel moeite mee hebben. En laat dat nu juist een grote doelgroep zijn van het OV” aldus Kaffa. 

De omwonenden zelf geven aan dat de halve minuut niet reëel blijkt te zijn omdat de tram stil moet staan voor het kruispunt ter hoogte van de Volmerlaan en Treubstraat. Bewoners die zelf metingen hebben uitgevoerd geven aan dat de tram nu een totale tijdwinst van 6 seconden heeft door niet meer te stoppen bij de halte. Meerdere haltes staan in Rijswijk onder de druk van deze bezuinigingen van de MRDH.  “De gemeente moet daarom serieus gaan kijken of we deze belangrijke haltes niet kunnen behouden” zegt Kaffa. 

Onmisbaar
Rijswijkers die slecht te been zijn, zijn vaak afhankelijk van openbaar vervoer. “Juist de kleine bezoeken aan de supermarkt en familie zijn goed voor de sociale contacten die deze mensen hebben. Het ontbreken van het vervoer naar deze uitstapjes is ernstig. Hierdoor komen steeds meer inwoners in isolatie terecht” geeft Kaffa aan. “Wij. Rijswijk gaat ervan uit dat de wethouder er alles aan gaat doen om net als bij bus 51, de halte Treubstraat weer terug te laten keren. Wij. Rijswijk is het met de bewoners eens. Als er al haltes verdwijnen moet goed gekeken worden welke haltes dat dan zijn. Een halte als de treubstraat is dat zeker niet! Wij. heeft inmiddels vragen gesteld over het vervolgtraject.”