fbpx

Veiligheid in je eigen huis, dat vraagt aandacht!

De overheid stimuleert ouderen langer zelfstandig te blijven wonen. Niet ieder huis is daarvoor geschikt. Dat vraagt aandacht vindt Wij. Rijswijk. “Andere gemeenten bieden een veilig wonen check aan. Een goed idee voor Rijswijk: zegt Irene Jansen van Wij. “Ook de Rijswijkers verdienen het om veilig te kunnen wonen”

Bij een veilig wonen check wordt gekeken naar de veiligheid in het huis en de mogelijke aanpassingen die nodig zijn om die veiligheid en daarmee het woonplezier te bevorderen.  Dunja van Munster van Onze Klusvrouw benaderde Wij. Rijswijk over deze checks. Het bedrijf heeft klusvrouwen in dienst die naast het kluswerk ook de vaardigheden hebben om goed om te gaan met de doelgroep oudere bewoners. Zij voeren in onder andere de gemeente Den Haag ook de veilig wonen checks uit. “Een ongelukje zit in een klein hoekje en voor oudere mensen is verstandig om hun huis na te lopen op mogelijk gevaren” vertelt van Munster. Het vervangen van een verouderde badmat of het aanbrengen van een verhoogde wc of persoonlijk afgestelde wc-stang om het opstaan te vergemakkelijken zijn hier eenvoudige en aanspreekbare voorbeelden.

Hoewel relatief meer ouderen thuis wonen ervaart de doelgroep beperkingen in het dagelijks leven. De trap op en af lopen, in en uit bed stappen, en over verhogingen lopen. “Veel van de beperkingen zijn op te lossen door kleine ingrepen in het huis. Als het de ambitie van de overheid is om meer mensen langer thuis te laten wonen dan moeten daar ook de middelen voor zijn om dit voor elkaar te krijgen” aldus Irene Jansen. De fractie van Wij. stelt schriftelijke vragen over de mogelijkheden van een veilig wonen check in Rijswijk. 

Natuurlijk kan je als inwoner ook zelf actie ondernemen en je woning nalopen op mogelijke gevaren. De klusvrouwen zoals Dunja van Munster helpen met de grote en kleine klusjes die hiermee gepaard gaan en kijken ook kritisch met je mee of er niets over het hoofd gezien wordt. Irene Jansen: “Wij. Rijswijk wordt blij van ondernemers zoals Dunja, omdat ze werken vanuit de gedachte anderen te helpen. Zij is daarom een mooi voorbeeld hoe we samen een mooi en leefbaar Rijswijk maken!”

 va