fbpx

Zet jij de bloemetjes buiten?

Het voorjaar staat voor de deur. Dat betekent dat vele voortuinen weer voorjaarsklaar worden gemaakt. Hoewel veel Rijswijkers de schoffel en schep al klaar hebben staan zijn er ook genoeg voortuinen die ‘bloemloos’ blijven. Daarvoor zijn vele redenen, van niet meer kunnen, geen zin, geen tijd óf simpelweg  geen groene vingers. 

Wij. Rijswijk gaat  enthousiaste tuiniers verbinden aan de lege voortuinen en organiseert daarvoor de Rijswijkse ‘ Tuin Match’. Heb jij interesse en doe je mee? Stuur een mailtje naar tuinmatch@wijrijswijk.nl en wij nemen contact met je op.

Miranda Rennings: “Ik ken veel mensen die graag zouden willen tuinieren maar geen plek hebben om dit te doen. Ook ken ik veel mensen die een tuin hebben maar door ouderdom of tijdgebrek de tuin niet meer kunnen onderhouden. Zo ontstond het idee van de zogenaamde ‘Tuin-match’. We koppelen deze mensen aan elkaar.” Met het uitwisselen van tuinen verwacht Rennings de buurten een stukje groener te kunnen maken. 

Verbondenheid
Rennings is geen onbekende als het buurtprojecten betreft. In 2020 richtte zij de buurtmoestuin op waar de Ministerbuurt samen een moestuin onderhoudt. “Het project gaat om meer dan tuinieren. Met tuinen bezig zijn geeft ook de mogelijkheid om elkaar te ontmoeten. Toen ik met de buurtmoestuin bezig was kwamen buurtbewoners spontaan een praatje maken. Die verbondenheid in de wijk wil  ik graag bevorderen. ” 

De voordelen van groene tuinen
Voortuinen worden in Nederland steeds meer bestraat. Dat is niet alleen minder leuk voor het straatbeeld maar ook minder goed voor de natuur. Bij hevige regenval kan het water bij een tuin zonder groen nergens heen. Een groene voortuin heeft een natuurlijke waterberging. Wil je voorkomen dat straten onder water komen te staan kies dan voor een groene tuin. Het water heeft dan een plek om naartoe te gaan. Groen in de tuin heeft nog een voordeel. Het zorgt voor verkoeling. Op warme zomerdagen kan dat al vijf graden schelen.

Wil jij ook meedoen met de Tuin-match?
Stuur een e-mail naar tuinmatch@wijrijswijk.nl en laat weten of je iemand zoekt die in jouw tuin komt tuinieren of dat je zelf een tuin zoekt om te adopteren. Veel (tuin)plezier alvast!!